Friday, 28 February 2014

RESEPI PUDING TRIFLE THE BEST

PUDING TRIFLE

2 buku Swiss Roll - amik perisa berlainan yang anda suka, saya guna mocha dan coklat (Kalau nak gunasponge cake pun bole)
1tinSusuCair3suduTepungKastard

1tinAir
2.5sudubesarGula
1 paket Kristal Jelly Nona perisa Strawberi atau apa-apa jenis agar-agar pun boleh
400ml Air untuk masak Kristal Jelly atau ikut sukatan agar-agar yang anda guna
Buah-buahan ikut suka anda - saya guna anggur, mangga dan laici.. Kalau nak senang guna je buah-buahan koktail dalam tin tu.


CARA CARA

Potong swiss roll ikut ketebalan dalam 1 cm. Susun dalam bekas. Kalau ada lompong, tutup dengan baki kek. Kalau guna buah dalam tin, lembabkan kek denga air buah tu supaya kek tak keras.

Satukan 1 tin susu cair, 1 tin air (sukat guna tin susu cair), 3 sudu besar tepung kastad dalam periuk. Kacau hingan tepung kastad tidak berketul.

Tambah 2.5 sudu besar gula dan panaskan diatas api yang kecil, kacau hingga bancuhan Kastad menjadi pekat.

Bila Kastad sudah hampir mendidih, angkat dan curahkan diatas Swiss Roll yang sudah disusun dalam bekas tadi


Sementara kastad masih belum keras, susun buah-buahan pilihan anda ikut kreativiti masing-masing. Abaikan ketidak kretifan susunan buah-buahan ku itu haha... tak de seni langsung. Kali kedua saya guna koktail dalam tin je, senang taburkan ikut suka hati. Tekan-tekan sikit biar agak tenggelam supaya nanti buah-buah tu tak timbul bila kita curah agar-agar kat atas.


Untuk agar-agar kat atas, panaskan hingga mendidih 400ml air atau ikut sukatan agar-agar yag anda guna, kemudian masukkan agar-agar. Kacau hingga larut. Padamkan api biarkan sejuk sikit sebelum curahkan keatas Kastad yang sudah disusun dengan buah-buahan tadi.

Masukkan dalam peti sejuk dan biarkan puding keras. Hasilnya.. Taraaaa....... Memang meleleh.. maveles.. yummy.. haha cam biasa la kan puji diri sendiri..

gambar sumber dari google

No comments:

Post a Comment